Dieta standardowa/ Kolacja/ Przekąska

Zielona sałatka z tuńczykiem

Ta sałatka zawiera głównie zielone warzywa i owoce- dobre dla reflukserów, wg ogólnej zasady, że zielone jest dla reflukserów dobre. Wszystkie składniki są dostępne przez cały rok w sklepach. Ryby, w tym tuńczyk są dla osób z refluksem polecane. Łagodny krem balsamiczny, zamiast octu, w niewielkiej ilości, jako dodatek do dressingu jest dobrą alternatywą dla urozmaicenia sałatki.

Zielona sałatka z tuńczykiem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Składniki

  • Składniki na 4 porcje:
  • Kilka liści sałaty masłowej
  • 1 awokado
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100 g melona miodowego
  • 100 g tuńczyka w sosie własnym
  • 25 g orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kremu balsamicznego

Przygotowanie

1

Sałatę umyj, porwij liście na kawałki, obierz awokado, pokrój na cienkie kawałki, selera naciowego drobno posiekaj, obierz melona, pokrój na drobne kawałki.

2

Tuńczyka wyjmij z zalewy, odsącz, pokrój na drobne kawałki. Orzechy laskowe posiekaj.

3

Ułóż składniki sałatki warstwami na talerzu. Posól, polej oliwą z oliwek oraz kremem balsamicznym.

Wartość odżywcza

  • 241 Kalorie
  • 7,9g Węglowodany
  • 20,5g Tłuszcze
  • 7,7g Białka

Może ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz