To danie ładnie się prezentuje, a przy okazji jest super zdrowe! Buraki – jak większość warzyw korzeniowych- są dla reflukserów polecane. Nie są rekomendowane w formie kiszonek, dlatego w tym przepisie proponujemy je w formie pieczonej. Melon jest jednym z tych owoców, które ze względu na wysokie pH, można stosować zarówno w refluksie żołądkowo-przełykowym jak i w jego formie pozaprzełykowej. Jajka przepiórcze- choć delikatnie bardziej kaloryczne- bogatsze są od kurzych w witaminę B1 oraz witaminę A, a także w mikro i makroelementy. Cytryny są przeciwskazane w refluksie, jednak skórka z cytryny nie jest tak drażniąca jak sam sok z cytryny- a niewielka jej ilość poprawi walory smakowe dressingu.
Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową, włóż do gorącego piekarnika 180 st. C, na ok 1 godzinę. Po wystudzeniu, buraki obierz ze skórki a następnie pokrój w drobną kosteczkę. Melona obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę. Jajka przepiórcze włóż do gotującej wody, gotuj 3 minuty, wystudź, obierz i przekrój na połowę. Łososia pokrój na cienkie plasterki, przygotuj dressing- jogurt naturalny wymieszaj z posiekanym koperkiem, uprzednio wyparzoną i następnie startą skórką cytrynową, posól do smaku. Do niedużych naczyń szklanych wkładaj warstwami: buraki, melon, dressing, łosoś. Wierzch udekoruj jajkami przepiórczymi i listkami koperku.Wędzony łosoś z salsą z melona i buraków
Składniki
Przygotowanie
Wartość odżywcza
Brak komentarzy