Jajka są symbolem Wielkanocy. Dla reflukserów są dozwolone, jednak żółtka jaj kurzych są bogate w tłuszcze – cholesterol oraz jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, więc należy je spożywać w niewielkich ilościach. Jako dodatek do masy jajecznej proponujemy niskotłuszczowy serek homogenizowany. Kurkuma nadaje pięknej żółtej barwy, dodatkowo według najnowszych badań działa protekcyjnie na błonę śluzową gardła szczególnie w refluksie nadprzełykowym. Polecane dla reflukserów owoce morza w postaci kawioru nadadzą daniu wykwintności.
Jajka ugotuj w wodzie na twardo – ok. 7-10 minut. Po obraniu z łupin, przekrój na pół i wydrąż żółtko. Zmieszaj żółtka z serkiem homogenizowanym, kurkumą, posól. Wypełnij połówki jajek, udekoruj na wierzchu kawiorem.Jajka faszerowane z kurkumą i kawiorem
Składniki
Przygotowanie
Wartość odżywcza
Brak komentarzy