Dieta standardowa/ Dieta wegetariańska/ Kolacja/ Podwieczorek/ Przekąska

Sałatka z jajkami, brokułami i kukurydzą

Ten przepis zaczerpnięty z internetu jest idealny dla osób z refluksem. Łączy składniki polecane dla reflukserów takie jak sałata, brokuły, kukurydza i jajka. Dressing do sałatki jest na bazie bezpiecznego dla reflukserów jogurtu naturalnego z niewielkim dodatkiem majonezu  light, sosu sojowego oraz miodu. Połączenie intensywnych kolorów zieleni i żółci będzie oddawało nastrój Świąt Wielkanocnych.

Sałatka z jajkami, brokułami i kukurydzą

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Składniki

  • Składniki na 4 osoby:
  • ½ główki sałaty rzymskiej
  • 4 jajka
  • 300 g brokuła
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka Majonezu Kieleckiego lekkiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • Sól

Przygotowanie

1

Jajka ugotuj na twardo- ok. 7-10 minut, obierz z łupin, pokrój wzdłuż na ćwiartki.

2

Ugotuj brokuła, podzielonego na cząstki, w gorącej wodzie lub na parze ok. 7-10 minut, wystudź.

3

Następnie umyj sałatę, porwij ją na kawałki, wyjmij kukurydzę z puszki, odsącz.

4

Przygotuj dressing- jogurt naturalny wmieszaj z sosem sojowym, majonezem, miodem, koperkiem, solą.

5

Przygotuj sałatkę- na spód połóż sałatę, następnie brokuły, jajka, kukurydzę, całość polej dressingiem, posyp ziarnami słonecznika.

Wartość odżywcza

  • 197 Kalorie
  • 18,4g Węglowodany
  • 8,7g Tłuszcze
  • 13,9g Białka

Może ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz