Soczewicę dzień wcześniej zalej wodą i namocz. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Batata obierz ze skórki, umyj, osusz i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz przez około 45 minut do czasu, aż będzie bardzo miękki, następnie wyjmij go na blat i chwilę przestudź. Na koniec piekarnik schłódź do 200 stopni. W międzyczasie soczewicę wsyp do garnka, wlej sporą ilość wody i gotuj do miękkości około 45 minut. Soczewicę odcedź i przełóż do dużej miski. Do soczewicy dodaj przestudzonego batata oraz wszystkie pozostałe składniki i przy pomocy ręcznego blendera lub thermomixa zmiksuj na gładką masę, dopraw do smaku solą. Keksówkę delikatnie posmaruj olejem i wysyp płatkami owsianymi, następnie pasztet przełóż do foremki, obsyp papryką i wsuń do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez około 45 minut do czasu, aż będzie rumiany, odstaw do wystudzenia na kilka godzin.Pasztet z batatów
Składniki
Przygotowanie
Dieta bezglutenowa/ Dieta standardowa/ Dieta wegetariańska/ Kolacja/ Podwieczorek/ Przekąska
Pasztet z batatów

1
2
3
4
5
6
Brak komentarzy