Dieta bezglutenowa/ Dieta standardowa/ Dieta wegetariańska/ Kolacja/ Podwieczorek/ Przekąska

Pasztet z batatów

Pasztet z batatów

Pasztet z batatów

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 4,21 out of 5)
Loading...

Składniki

  • 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • 1 batat
  • ⅓ szklanki zmielonych płatków owsianych błyskawicznych + do posypania formy (! ważne aby to były płatki błyskawiczne)
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli 

Przygotowanie

1

Soczewicę dzień wcześniej zalej wodą i namocz.

2

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Batata obierz ze skórki, umyj, osusz i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz przez około 45 minut do czasu, aż będzie bardzo miękki, następnie wyjmij go na blat i chwilę przestudź. Na koniec piekarnik schłódź do 200 stopni.

3

W międzyczasie soczewicę wsyp do garnka, wlej sporą ilość wody i gotuj do miękkości około 45 minut. Soczewicę odcedź i przełóż do dużej miski.

4

Do soczewicy dodaj przestudzonego batata oraz wszystkie pozostałe składniki i przy pomocy ręcznego blendera lub thermomixa zmiksuj na gładką masę, dopraw do smaku solą.

5

Keksówkę delikatnie posmaruj olejem i wysyp płatkami owsianymi, następnie pasztet przełóż do foremki, obsyp papryką i wsuń do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

6

Piecz przez około 45 minut do czasu, aż będzie rumiany, odstaw do wystudzenia na kilka godzin.

Może ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz