Podstawą jest pieczywo wieloziarniste, polecane dla większości osób z refluksem. Ponadto łosoś, choć jest rybą tłustą, również polecany jest dla reflukserów. Ser mozzarella – to duże żródło wapnia i białka. Zawartość tłuszczu w mozzarelli jest można powiedzieć średnia, bo ok. 15%, a tłuszcze jak wiemy niekorzystnie wpływają na dolny zwieracz przełyku, ale ta ilość tłuszczu jest akceptowalna. Zielone dodatki w postaci ogórka, sałaty, koperku są idealne dla osób z refluksem. Jako smarowidło, zamiast masła wykorzystana została pasta ajwar w wersji łagodnej- z bakłażana i papryki. Papryka przez niektórych może być źle tolerowana, w wersji przetworzonej, w niewielkiej ilości nie powinna dawać objawów.
Bułki przekrój wzdłuż na pół, z jednej strony posmaruj ajwarem, z drugiej strony oliwą z oliwek, Następnie przygotuj składniki do wnętrza kanapki: łososia pokrój na mniejsze plasterki, ser mozzarella pokrój na plasterki ok 0,5 cm, ogórka w cienkie plasterki, Rukolę, sałatę i koperek umyj. Wszystkie składniki ułóż w kanapce warstwami, zaczynając od sałaty i rukoli, następnie ser feta, łosoś, ogórek i koperek.Kanapka z łososiem, serem mozzarella i ogórkiem
Składniki
Przygotowanie
Wartość odżywcza
Brak komentarzy