Deser/ Dieta standardowa/ Dieta wegetariańska/ Podwieczorek/ Przekąska/ Śniadanie/ Wegetariańskie

Babka jogurtowa

Ten przepis na lekką babkę jogurtową jest idealny dla reflukserów. Zamiast masła został wykorzystany olej rzepakowy, który jest bezpieczny dla osób z refluksem.

Zamiast niepolecanej cytryny, została wykorzystana sama skórka z tego owocu, która nadaje dużo cytrynowego smaku, natomiast nie nasila refluksu.

Nasza babka zawiera niewiele cukru – składnika, który w nadmiarze u wielu osób może spowodować zgagę.

Babka jogurtowa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (28 votes, average: 3,89 out of 5)
Loading...
Przez Anna Górecka-Tuteja Porcje: 8

Składniki

  • Składniki na 8 osób:
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 ml 3% jogurtu naturalnego
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Skórka obrana z jednej cytryny

Przygotowanie

1

Cytrynę sparz wrzątkiem, a następnie delikatnie zetrzyj skórkę.

2

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C, przygotuj formę do pieczenia babek, natłuść ścianki masłem.

3

Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i wymieszaj na jednolitą masę przy użyciu robota kuchennego.

4

Przygotowane ciasto przelej do formy. Ciasto piecz przez ok 30 minut. Jeszcze ciepłe wyciągnij z formy.

5

Wierzch babki po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem, kokosem lub płatkami migdałów.

Może ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz