Dieta bezglutenowa/ Dieta standardowa/ Kolacja/ Podwieczorek/ Przekąska/ Śniadanie/ Wegetariańskie

Jajka faszerowane z pieczarkami

Jajka faszerowane z pieczarkami to dobrze znany przepis na jedno z dań śniadania wielkanocnego. Tutaj przepis został zaadoptowany do wymogów diety antyrefluksowej. Zostały usunięte takie składniki jak cebula, szczypiorek czy klasyczny pełnotłusty majonez. W tej wersji danie nadal będzie smakować, i pozwoli na cieszenie się Świętami Wielkanocnymi bez dolegliwości. 

Jajka faszerowane z pieczarkami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 votes, average: 4,04 out of 5)
Loading...
Przez Anna Górecka-Tuteja, Julia Górecka Porcje: 4

Składniki

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 średniej wielkości pieczarki do farszu (ok 150 g) oraz dodatkowo 4 małe pieczarki do dekoracji
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 3%
  • 1 łyżeczka majonezu light
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • Sól do smaku
  • Pietruszka- kilka listków do dekoracji

Przygotowanie

1

Ugotowane na twardo jajka obierz delikatnie z łupin, przekrój na symetryczne połówki.

2

Wyciągnij żółtka, przełóż do miski, a następnie rozgnieć je widelcem.

3

Pieczarki do farszu obierz z brudnych części, umyj, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie na patelni rozgrzej jedną łyżeczkę oleju, przełóż starte pieczarki i duś, do odparowania wody. Ostudź i przełóż do miski z żółtkami.

4

Następnie pieczarki do dekoracji pokrój w cienkie plasterki i również podduś na patelni z jedną łyżeczką oleju. Wystudź, odstaw.

5

Do miski z farszem dodaj 2 łyżeczki jogurtu naturalnego oraz 1 łyżeczkę majonezu light.

6

Posól do smaku i wymieszaj na jednolitą masę.

7

Następnie napełniaj farszem połówki białek, na wierzch połóż pieczarki do dekoracji oraz listki pietruszki.

Może ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz