Cukinia oraz seler naciowy, użyte do tej zupy są warzywami polecanymi dla osób z refluksem. Pietruszka- nasze rodzime zioło, wzbogaci smak i kolor zupy. Ser roquefort jest tłustym serem, klasycznie wyeliminowanym z diety przeciwrefluksowej, jednak w minimalnej ilości, nie powinien spowodować dolegliwości, a dzięki swojej pikantności podniesie walory smakowe potrawy.
Zagotować bulion. Warzywa pokroić w kostkę, wrzucić do bulionu i ugotować do miękkości. Następnie posiekać pietruszkę dodać do warzyw. Warzywa zmiksować blenderem., dodać taką ilość wody, aby uzyskać kremową konsystencję. Doprawić do smaku solą Pokroić roquefort na drobne kawałki. Zupę serwować posypaną 3 kawałkami roqueforta, podawać z chrupkami kukurydzianymi.Zupa krem z cukinii z roquefortem
Składniki
Przygotowanie
Wartość odżywcza
Brak komentarzy