Dieta standardowa/ Zupa/ Zupy

Zupa krem z cukinii z roquefortem

Cukinia oraz seler naciowy, użyte do tej zupy są warzywami polecanymi dla osób z refluksem. Pietruszka- nasze rodzime zioło, wzbogaci smak i kolor zupy. Ser roquefort jest tłustym serem, klasycznie wyeliminowanym z diety przeciwrefluksowej, jednak w minimalnej ilości, nie powinien spowodować dolegliwości, a dzięki swojej pikantności podniesie walory smakowe potrawy.

Zupa krem z cukinii z roquefortem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...

Składniki

  • Składniki na 4 porcje:
  • 600 g cukinii ze skórką
  • 300 g selera naciowego.
  • Pęczek pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • Sól
  • 80 g sera typu roquefort
  • 80 g chrupek kukurydzianych

Przygotowanie

1

Zagotować bulion.

2

Warzywa pokroić w kostkę, wrzucić do bulionu i ugotować do miękkości.

3

Następnie posiekać pietruszkę dodać do warzyw.

4

Warzywa zmiksować blenderem., dodać taką ilość wody, aby uzyskać kremową konsystencję.

5

Doprawić do smaku solą

6

Pokroić roquefort na drobne kawałki.

7

Zupę serwować posypaną 3 kawałkami roqueforta, podawać z chrupkami kukurydzianymi.

Wartość odżywcza

  • 234 Kalorie
  • 25g Węglowodany
  • 13g Tłuszcze
  • 7g Białka

Może ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz