Kasze są dla reflukserów bardzo polecane. W połączeniu z warzywami i ziołami stanowią danie idealne. Zielone warzywa są bardzo dobrze tolerowane przez osoby z refluksem. Tutaj zostały wykorzystane brokuły, bogate w witaminy, makro i mikroelementy a także związki przeciwnowotworowe. Lubczyk, aromatyczne zioło, jak i pietruszka są polecane dla reflukserów i poprawią walory smakowe potrawy. Gotowanie na parze to sposób przygotowywania potraw bardzo polecany dla osób z refluksem.
Do gotującej, posolonej wody włóż kaszę perłową, gotuj wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki opłukaj, pokrój na grube plasterki, Brokuła umyj, rozdziel na pojedyncze różyczki, pietruszkę i lubczyk posiekaj, Do garnka do gotowania na parze wlej ok 1 l wody, doprowadź do wrzenia, do wody włóż gałązkę lubczyka. Następnie do garnka włóż pieczarki oraz brokuły – gotuj na parze ok 10 minut. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj ugotowaną kaszę, włóż pieczarki i brokuły, duś na patelni, często mieszając przez ok 5 minut, na końcu dodaj zioła.Kasza jęczmienna z lubczykiem, pieczarkami i brokułami
Składniki
Przygotowanie
Wartość odżywcza
Brak komentarzy