Owoce morza – to zdrowa alternatywa dla osób z refluksem. Są niskokaloryczne, lekkostrawne, posiadają wysokie wartości odżywcze. Dla reflukserów polecany jest szczególnie makaron pełnoziarnisty. Cukinia jak i pietruszka są wskazane w diecie osób z refluksem. Zamiast tłustej śmietanki 30% została użyta w przepisie śmietanka o niższej zawartości tłuszczów. Parmezan, choć obfitujący w tłuszcze, w niewielkiej ilości jest dobrze tolerowany, a podnosi walory smakowe dania.
Krewetki wyjmij z opakowania, przepłukaj, włóż na zimną patelnię z 5 łyżkami oliwy z oliwek, podduś przez ok 3-5 minut. Następnie przekrój cukinię wzdłuż na połowę lub na ćwiartki, a następnie w poprzek na cienkie plasterki. Natkę pietruszki posiekaj. Następnie dodaj cukinię i natkę, duś przez około 2-3 minuty. Dodaj śmietankę, sól, duś kolejną minutę. Zagotuj wodę, posól, włóż makaron, gotuj tak długo jak wskazuje producent. Makaron odcedź, wrzuć go do sosu, wymieszaj. Zetrzyj na tarce parmezan. Na podgrzanych talerzach połóż makaron, posól, posyp parmezanem.Tagliatelle z krewetkami i cukinią
Składniki
Przygotowanie
Wartość odżywcza
Brak komentarzy