Cukinia, ze swoim neutralnym smakiem i wysokim pH stanowi bardzo pożądane warzywo w diecie reflukserów. Aby wzmocnić jej smak -dodano do dania polskie zioła, pietruszkę i koperek, które są bardzo polecane w diecie osób z refluksem. Dla reflukserów rekomendowany jest makaron pełnoziarnisty. Zamiast śmietanki 30% została zastosowana śmietanka o obniżonej zawartości tłuszczu. Do potrawy został użyty por, który u niektórych osób podobnie jak cebula może wywołać dolegliwości. Por został poddany podwójnej obróbce cieplnej, aby złagodzić swoje niekorzystne działanie. Jeżeli por jest źle tolerowany należy go wyeliminować z potrawy, dusząc cukinię jedynie z ziołami.
Cukinie pokrój w cienkie plasterki, koperek posiekaj, Następnie białą część pora pokrój na cienkie plasterki, na sitku przelej gorącą wodą, Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, włóż zblanszowanego pora, chwilę podduś. Dodaj cukinię, duś ok 5-10 minut, dodaj koperek oraz śmietankę, całość duś jeszcze kilka minut. Do gotującej, posolonej wody włóż makaron, gotuj wg instrukcji na opakowaniu. Makaron odcedź, dodaj sos, wymieszaj, serwuj.Makaron świderki z cukinią i ziołami
Składniki
Przygotowanie
Wartość odżywcza
Brak komentarzy