Dieta standardowa/ Dieta wegetariańska/ Obiad

Makaron świderki z cukinią i ziołami

Cukinia, ze swoim neutralnym smakiem i wysokim pH stanowi bardzo pożądane warzywo w diecie reflukserów. Aby wzmocnić jej smak -dodano do dania polskie zioła, pietruszkę i koperek, które są bardzo polecane w diecie osób z refluksem. Dla reflukserów rekomendowany jest makaron pełnoziarnisty. Zamiast śmietanki 30% została zastosowana śmietanka o obniżonej zawartości tłuszczu. Do potrawy został użyty por, który u niektórych osób podobnie jak cebula może wywołać dolegliwości. Por został poddany podwójnej obróbce cieplnej, aby złagodzić swoje niekorzystne działanie. Jeżeli por jest źle tolerowany należy go wyeliminować z potrawy, dusząc cukinię jedynie z ziołami.

Makaron świderki z cukinią i ziołami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 4,63 out of 5)
Loading...

Składniki

  • Składniki na 4 osoby:
  • 300 g makaronu świderki
  • 300 g cukinii
  • 0,5 pęczku koperku i 0,5 pęczku pietruszki
  • 1 por- biała część
  • 150 ml śmietanki 12% UHT
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

1

Cukinie pokrój w cienkie plasterki, koperek posiekaj,

2

Następnie białą część pora pokrój na cienkie plasterki, na sitku przelej gorącą wodą,

3

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, włóż zblanszowanego pora, chwilę podduś.

4

Dodaj cukinię, duś ok 5-10 minut, dodaj koperek oraz śmietankę, całość duś jeszcze kilka minut.

5

Do gotującej, posolonej wody włóż makaron, gotuj wg instrukcji na opakowaniu.

6

Makaron odcedź, dodaj sos, wymieszaj, serwuj.

Wartość odżywcza

  • 401 Kalorie
  • 59,02g Węglowodany
  • 13,90g Tłuszcze
  • 11,30g Białka

Może ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz