Dieta standardowa/ Zupa/ Zupy

Krupnik z młodych warzyw

Ta polska, klasyczna zupa będzie świetnym rozwiązaniem dla osób cierpiących na refluks. Ważne jest zachowanie kilku zasad, aby zupa była dobrze tolerowana. Po pierwsze wywar, na którym gotowana jest zupa powinien nie być tłusty, najlepszy jest bulion drobiowy.  W wersji jeszcze zdrowszej, można w ogóle nie używać bulionu, pozostawiając jedynie wywar z warzyw. Drugą ważną zasadą jest pominięcie cebuli, która u większości osób z refluksem wywołuje objawy. W przepisie został użyty kawałek pora, aby zachować lekką pikantność zupy, jednak osoby, które również to warzywo źle tolerują mogą z niego zrezygnować. Warzywa korzeniowe są bardzo dla reflukserów zalecane, a w tej zupie jest ich różnorodność.  Dodatkiem jest kasza perłowa- również dla reflukserów rekomendowana.

Krupnik z młodych warzyw

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 3,33 out of 5)
Loading...

Składniki

  • Składniki na 4 porcje:
  • 700 g ziemniaków
  • 6 młodych marchewek
  • 4 młode korzenie pietruszki
  • 1/2 kalarepy
  • 1 młody seler
  • 3 cm kawałek pora
  • Kilka liści lubczyka
  • Kilka liści selera
  • Kilka liści natki pietruszki
  • 100g kaszy perłowej
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 2 litry wody
  • Sól

Przygotowanie

1

Zagotuj wodę z bulionem.

2

Następnie przygotuj warzywa:

3

ziemniaki umyj, pozostawiając je w łupinach,

4

marchewki i pietruszki delikatnie oskrob, pokrój wzdłuż na ćwiartki,

5

selera i kalarepę obierz, pokrój na kawałki,

6

pora pokrój na plasterki,

7

Następnie warzywa dodaj do gotującej się wody, gotuj ok 15 minut.

8

Następnie dodaj kaszę perłową, liście lubczyka oraz selera, posól, gotuj kolejne 15 minut.

9

Serwuj zupę , posypując natką pietruszki

Wartość odżywcza

  • 309 Kalorie
  • 74,04g Węglowodany
  • 2,17g Tłuszcze
  • 9,74g Białka

Może ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz