W tym prostym śniadaniu na „sposób polski” mamy zachowaną prawidłową dietę dla reflukserów na bazie rodzimych, polskich produktów. Biały twaróg – niskotłuszczowy nabiał polecany dla osób z refluksem. Sałata masłowa- warzywo szczególnie dobre na nadmiar kwasów. Koperek, tradycyjnie znany jako zioło ułatwiające trawienie. Olej rzepakowy- tradycyjnie tłoczony, jeden z nielicznych tłuszczów polecanych w diecie antyrefluksowej. Podpłomyk- tradycyjny chleb, bez spulchniaczy i polepszaczy, który może być zastąpiony pieczywem wieloziarnistym. Czarnuszka polecana zamiast pieprzu, obfitująca w wartościowe składniki. Do ozdoby została wykorzystana rzodkiewka, choć u niektórych osób może wywoływać wzdęcia nawet w niewielkiej ilości- w takiej sytuacji można ją pominąć.
Olej rzepakowy- tradycyjnie tłoczony, jeden z nielicznych tłuszczów polecanych w diecie antyrefluksowej. Podpłomyk- tradycyjny chleb, bez spulchniaczy i polepszaczy, który może być zastąpiony pieczywem wieloziarnistym. Czarnuszka polecana zamiast pieprzu, obfitująca w wartościowe składniki. Do ozdoby została wykorzystana rzodkiewka, choć u niektórych osób może wywoływać wzdęcia nawet w niewielkiej ilości- w takiej sytuacji można ją pominąć.
Pokrój twaróg na plastry ok 0,5cm, posyp czarnuszką i solą. Następnie pokrój liście sałaty na mniejsze kawałki, pokrój rzodkiewkę na plasterki lub słupki, posyp natką pietruszki oraz koperkiem. Pokrój podpłomyk, posmaruj olejem rzepakowym. Następnie zrób kanapeczki - na kromkę połóż kawałek sałaty, na wierzch kawałek twarogu z czarnuszką. Twaróg z czarnuszką, podpłomykiem oraz sałatką
Składniki
Przygotowanie
Wartość odżywcza
Brak komentarzy