Dieta standardowa/ Dieta wegetariańska/ Przepisy Ani N-R/ Śniadanie

Kasza kuskus z prażonymi jabłkami i cynamonem

To kolejna odsłona porannej kaszy. Kasza kuskus jest inną pszeniczną kaszą, wywodzącą się tradycyjnie z kuchni afrykańskiej. Zawiera wiele minerałów i witamin szczególnie z  grupy B. Jest lekkostrawna, polecana dla osób z refluksem. Jej zaletą jest prosty i szybki sposób przyrządzania. Po przygotowaniu kuskus jest dość sypki, dlatego proponujemy dolanie przynajmniej szklanki mleka. W tym przepisie polecamy klasyczne połączenie kaszy z prażonymi jabłkami i cynamonem.

Kasza kuskus z prażonymi jabłkami i cynamonem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Składniki

  • Składniki na 4 osoby:
  • 200 g kaszy kuskus
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 4 średniej wielkości jabłka
  • Cynamon
  • 1-2 łyżki miodu

Przygotowanie

1

Przyrządź kaszę kuskus: wsyp kaszę do miski, oddzielnie zagotuj wodę i wrzątkiem zalej kuskus, wymieszaj, przykryj na 5 minut, ponownie wymieszaj kuskus widelcem i gotowe; (proporcje płynu do ilości kuskusu: na jedną szklankę kuskusu potrzeba 1 i 1/4 szklanki płynu, warto dodać  1-2 łyżki oliwy z oliwek);

2

Do gotowej kaszy dodaj podgrzane mleko

3

Obrane jabłka z wyciętymi gniazdami nasiennymi pokrój na kawałki i wrzuć do rondelka, aby poddusić (jeśli są mało soczyste dodaj 2 łyżki wody); dodaj szczyptę cynamonu; zestaw z ognia po 4 minutach; mieszaj jabłka w czasie duszenia, aby nie przypaliły się;

4

Przełóż kaszę do miseczek, daj na wierzch uduszone jabłka, polej miodem.

5

Można udekorować rodzynkami 

Wartość odżywcza

  • 312 Kalorie
  • 65,13g Węglowodany
  • 3,18g Tłuszcze
  • 9,80g Białka

Może ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz