To kolejna odsłona porannej kaszy. Kasza kuskus jest inną pszeniczną kaszą, wywodzącą się tradycyjnie z kuchni afrykańskiej. Zawiera wiele minerałów i witamin szczególnie z grupy B. Jest lekkostrawna, polecana dla osób z refluksem. Jej zaletą jest prosty i szybki sposób przyrządzania. Po przygotowaniu kuskus jest dość sypki, dlatego proponujemy dolanie przynajmniej szklanki mleka. W tym przepisie polecamy klasyczne połączenie kaszy z prażonymi jabłkami i cynamonem.
Przyrządź kaszę kuskus: wsyp kaszę do miski, oddzielnie zagotuj wodę i wrzątkiem zalej kuskus, wymieszaj, przykryj na 5 minut, ponownie wymieszaj kuskus widelcem i gotowe; (proporcje płynu do ilości kuskusu: na jedną szklankę kuskusu potrzeba 1 i 1/4 szklanki płynu, warto dodać 1-2 łyżki oliwy z oliwek); Do gotowej kaszy dodaj podgrzane mleko Obrane jabłka z wyciętymi gniazdami nasiennymi pokrój na kawałki i wrzuć do rondelka, aby poddusić (jeśli są mało soczyste dodaj 2 łyżki wody); dodaj szczyptę cynamonu; zestaw z ognia po 4 minutach; mieszaj jabłka w czasie duszenia, aby nie przypaliły się; Przełóż kaszę do miseczek, daj na wierzch uduszone jabłka, polej miodem. Można udekorować rodzynkami Kasza kuskus z prażonymi jabłkami i cynamonem
Składniki
Przygotowanie
Wartość odżywcza
Brak komentarzy