To od tej kaszy wszystko się zaczęło… to ona uwiodła mnie swoim urokiem. Ta kasza należy do klasyków porannych kasz. Podstawą jej wykonania jest kasza bulgur, pszeniczna kasza o niskiej kaloryczności oraz dużej zawartości błonnika. Cechuje się zawartością wielu minerałów, w tym magnezu i żelaza, a także witamin. Kasza występuje w kilku postaciach – drobno, średnio i gruboziarnistej. Większość osób z refluksem dobrze będzie tolerowała kaszę drobnoziarnistą. Połączenie kaszy z bananami oraz różnymi bakaliami będzie stanowiło świetny poranny posiłek o każdej porze roku.
Do garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia, wsyp kaszę, gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, po ugotowaniu odcedź. Następnie do drugiego garnka wlej mleko i wsyp posiekane suszone bakalie. Zagotuj stale mieszając, następnie gotuj przez ok. 2-3 minuty. Do ganka z bakaliami w gotującym się mleku wsyp ugotowana gorąca kaszę, dodaj pokrojone w plasterki banany, wymieszaj. Możesz dodać jogurt naturalny. Do smaku możesz dodać miodu. Serwuj gorącą kaszę w miseczkach, posyp na wierzchu cynamonem, udekoruj listkami melisy. Kasza bulgur z bakaliami i bananami
Składniki
Przygotowanie
Brak komentarzy