Dieta standardowa/ Dieta wegetariańska/ Przepisy Ani N-R/ Śniadanie

Kasza bulgur z bakaliami i bananami

To od tej kaszy wszystko się zaczęło… to ona uwiodła mnie swoim urokiem. Ta kasza należy do klasyków porannych kasz. Podstawą jej wykonania jest kasza bulgur, pszeniczna kasza o niskiej kaloryczności oraz dużej zawartości błonnika. Cechuje się zawartością wielu minerałów, w tym magnezu i żelaza, a także witamin. Kasza występuje w kilku postaciach – drobno, średnio i gruboziarnistej. Większość osób z refluksem dobrze będzie tolerowała kaszę drobnoziarnistą. Połączenie kaszy z bananami oraz różnymi bakaliami będzie stanowiło świetny poranny posiłek o każdej porze roku.

Kasza bulgur z bakaliami i bananami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Składniki

  • Składniki na 4 osoby:
  • 200 g kaszy bulgur
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szklanka posiekanych suszonych daktyli, suszonych moreli, rodzynek
  • 1 szklanka mleka
  • Opcjonalnie 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • Miód, cynamon, listki melisy

Przygotowanie

1

Do garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia, wsyp kaszę, gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, po ugotowaniu odcedź.

2

Następnie do drugiego garnka wlej mleko i wsyp posiekane suszone bakalie. Zagotuj stale mieszając, następnie gotuj przez ok. 2-3 minuty.

3

Do ganka z bakaliami w gotującym się mleku wsyp ugotowana gorąca kaszę, dodaj pokrojone w plasterki banany, wymieszaj. Możesz dodać jogurt naturalny. Do smaku możesz dodać miodu.

4

Serwuj gorącą kaszę w miseczkach, posyp na wierzchu cynamonem, udekoruj listkami melisy.

Może ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz