Dieta standardowa/ Dieta wegetariańska

Pasta z pieczonych warzyw do kanapki

Ta pasta to ciekawe połączenie tradycyjnych warzyw korzeniowych z przyprawami z kuchni azjatyckiej. Warzywa korzeniowe to dobry wybór dla osób z refluksem. Co do pieczywa – tutaj zaproponowano pszenną bagietkę, ale osoby dobrze tolerujące pieczywo ziarniste mogą taką opcję wybrać. 

Pasta z pieczonych warzyw do kanapki

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 4,06 out of 5)
Loading...
Przez Agnieszka Dąbek, Anna Górecka-Tuteja Porcje: 2

Składniki

  • Składniki na 2 porcje:
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • nieduży kawałek selera
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu, szczypta ziaren kolendry, szczypta kminu rzymskiego, sól do smaku
  • 4 kawałki bagietki pszennej

Przygotowanie

1

1. Warzywa umyj i obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę, i wrzuć do miski.

2

2. Następnie dodaj do miski wszystkie przyprawy, wymieszaj dokładnie i skrop oliwą oliwek (ok. 2 łyżki). Całość wymieszaj jeszcze raz i ułóż tak przyprawione warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3

3. Blachę z warzywami włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C na ok. 20-30 minut. Kiedy warzywa zmiękną i zaczną się rumienić wyjmij je z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

4

4. Następnie całą zawartość blachy umieść w blenderze, dodaj posiekaną natkę pietruszki, pozostałą oliwę z oliwek. Zblenduj wszystko do uzyskania gładkiej pasty. Jeżeli będzie zbyt gęsta lub sucha, dodaj oliwy z oliwek.

5

5. Zjedz z bagietką.

Może ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz