Ta pasta to ciekawe połączenie tradycyjnych warzyw korzeniowych z przyprawami z kuchni azjatyckiej. Warzywa korzeniowe to dobry wybór dla osób z refluksem. Co do pieczywa – tutaj zaproponowano pszenną bagietkę, ale osoby dobrze tolerujące pieczywo ziarniste mogą taką opcję wybrać.
1. Warzywa umyj i obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę, i wrzuć do miski. 2. Następnie dodaj do miski wszystkie przyprawy, wymieszaj dokładnie i skrop oliwą oliwek (ok. 2 łyżki). Całość wymieszaj jeszcze raz i ułóż tak przyprawione warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Blachę z warzywami włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C na ok. 20-30 minut. Kiedy warzywa zmiękną i zaczną się rumienić wyjmij je z piekarnika i odstaw do przestudzenia. 4. Następnie całą zawartość blachy umieść w blenderze, dodaj posiekaną natkę pietruszki, pozostałą oliwę z oliwek. Zblenduj wszystko do uzyskania gładkiej pasty. Jeżeli będzie zbyt gęsta lub sucha, dodaj oliwy z oliwek. 5. Zjedz z bagietką. Pasta z pieczonych warzyw do kanapki
Składniki
Przygotowanie
Brak komentarzy