Deser/ Desery/ Dieta bezglutenowa/ Dieta standardowa/ Dieta wegetariańska/ Podwieczorek/ Przekąska

Gruszki w syropie z płatkami migdałów

W tym przepisie wykorzystane zostały gruszki, stanowiące bezpieczne rozwiązanie dla osób z refluksem. Owoce cytrusowe są przeciwskazane u osób z refluksem, szczególnie ich kwaśny sok, natomiast skórka z cytryny jest bezpieczna i może być w niewielkiej ilości stosowana do aromatyzowania potraw. Uwieńczeniem potrawy jest posypka z płatków migdałów, które przez większość autorów uważane są za szybkie remedium na dolegliwości refluksowe.

Gruszki w syropie z płatkami migdałów

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Składniki

  • Składniki na 4 porcje:
  • 4 dojrzałe gruszki,
  • 600 ml wody
  • 40 g cukru
  • Kawałek laski wanilii
  • Kawałek skórki z cytryny
  • 20 g płatków migdałowych

Przygotowanie

1

Zagotuj wodę z cukrem, wanilią i skórką z cytryny.

2

Następnie obierz gruszki, pozostawiając ogonek, oraz ścinając na płasko dół gruszki tak, aby stała pionowo.

3

Włóż gruszki do gotującego się syropu, gotuj ok. 20 minut.

4

Następnie wyłóż gruszki na talerz.

5

Odlej syrop pozostawiając na dnie jego niewielką ilość, odparuj, do momentu aż będzie gęsty.

6

Polej gruszki syropem, posyp płatkami migdałów, udekoruj liśćmi melisy, serwuj schłodzone.

Wartość odżywcza

  • 143 Kalorie
  • 29,14g Węglowodany
  • 2,86g Tłuszcze
  • 1,78g Białka

Może ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz