W tym przepisie wykorzystane zostały gruszki, stanowiące bezpieczne rozwiązanie dla osób z refluksem. Owoce cytrusowe są przeciwskazane u osób z refluksem, szczególnie ich kwaśny sok, natomiast skórka z cytryny jest bezpieczna i może być w niewielkiej ilości stosowana do aromatyzowania potraw. Uwieńczeniem potrawy jest posypka z płatków migdałów, które przez większość autorów uważane są za szybkie remedium na dolegliwości refluksowe.
Gruszki w syropie z płatkami migdałów
Składniki
- Składniki na 4 porcje:
- 4 dojrzałe gruszki,
- 600 ml wody
- 40 g cukru
- Kawałek laski wanilii
- Kawałek skórki z cytryny
- 20 g płatków migdałowych
Przygotowanie
Zagotuj wodę z cukrem, wanilią i skórką z cytryny.
Następnie obierz gruszki, pozostawiając ogonek, oraz ścinając na płasko dół gruszki tak, aby stała pionowo.
Włóż gruszki do gotującego się syropu, gotuj ok. 20 minut.
Następnie wyłóż gruszki na talerz.
Odlej syrop pozostawiając na dnie jego niewielką ilość, odparuj, do momentu aż będzie gęsty.
Polej gruszki syropem, posyp płatkami migdałów, udekoruj liśćmi melisy, serwuj schłodzone.
Wartość odżywcza
-
143 Kalorie
-
29,14g Węglowodany
-
2,86g Tłuszcze
-
1,78g Białka
Brak komentarzy