Ta sałatka, bogata w składniki, będzie dobrym daniem przed dużym wysiłkiem fizycznym, może również zastąpić obiad. Są w niej zebrane składniki, które reflukserzy dobrze tolerują. Niektóre z nich jednak , jak np. łosoś, który jest tłustą rybą, bogatą w tłuszcze omega 3, mogą być gorzej tolerowane. W sałatce proponowany jest łosoś pieczony w folii, natomiast można go ugotować w wodzie z ziołami, wtedy zawartość tłuszczu będzie niższa, lub zastąpić go inną chudą rybą. Jeśli ktoś gorzej toleruje awokado, również wysoko kaloryczne- należy je pominąć.
Łososia posól, zawiń w folię, włóż do nagrzanego piekarnika (180 st) na 0,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika wystudź, pokrój na kawałki. Umyj sałatę, następnie pokrój w plasterki ogórka sałatkowego, selera naciowego, wyjmij kukurydzę z puszki, odsącz. Awokado obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Zagotuj wodę w płaskim garnku, wykonaj wir przy użyciu łyżki, wbij jajko, gotuj 3 minuty, następnie ugotuj następne. Przygotuj sałatkę- na spodzie ułóż sałaty, następnie ogórka, selera, awokado, kukurydzę. Na wierzch połóż łososia i jajka w koszulkach. Całość posól, posyp czarnuszką, ziarnami słonecznika, listkami koperku. Serwuj.Sałatka z awokado, łososiem i jajkiem w koszulce
Składniki
Przygotowanie
Wartość odżywcza
Brak komentarzy