Deser/ Dieta bezglutenowa/ Dieta standardowa/ Dieta wegetariańska/ Podwieczorek/ Śniadanie/ Wegetariańskie

Płatki orkiszowe z daktylowym karmelem

Orkisz jest odmianą starej pszenicy, w postaci płatków bardzo polecaną dla reflukserów. Zawiera wiele cennych składników, w tym mikroelementy takie jak cynk, miedź, selen oraz witaminy z grupy A i E. Jest bogatym źródlem błonnika. Mleko sojowe- również polecane dla reflukserów, suszone daktyle, wcześniej odpowiednio długo namoczone oraz masło orzechowe- uzupełnią wartość dania pod względem odżywczym i smakowym.

Płatki orkiszowe z daktylowym karmelem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Składniki

  • Daktyle, suszone 25g
  • Masło orzechowe bez soli i cukru 10g
  • Mleko sojowe 300ml
  • Płatki orkiszowe 50g

Przygotowanie

1

Daktyle wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem. Odstaw na 10-15 minut.

2

Płatki wsyp do rondla, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj 5-10 minut. Następnie dodaj mleko, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut.

3

Daktyle odsącz (wody nie wylewaj!), włóż do pojemnika, dodaj masło orzechowe, a następnie zblenduj na gęsty i gładki krem. Do kremu stopniowo dodawaj wodę z daktyli, aż sos osiągnie odpowiednią konsystencję.

4

Danie podawaj z sosem z daktylowego karmelu.

Może ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz