Kolejne danie z kręgu kuchni śródziemnomorskiej. W tej potrawie wykorzystamy połączenie cukinii, szpinaku i oliwek- produktów bardzo polecanych dla reflukserów. Szpinak bogaty jest w liczne witaminy, sole mineralne, białko i błonnik. Cukinia jest lekkostrawna i zasobna w składniki odżywcze. Czarne oliwki obfitują w witaminy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W przepisie wykorzystano makaron pełnoziarnisty, bogatszy w składniki mineralne i odżywcze niż jego klasyczny odpowiednik.
Cukinię pokrój na nieduże kawałki, oliwki pokrój w plasterki. Liście szpinaku opłukaj, usuń łodygi. Następnie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, włóż cukinie, duś przez ok 10 minut. Następnie włóż liście szpinaku, podduś kolejne 5 minut, dodaj czarne oliwki, śmietankę i liście bazylii, duś przez kolejne kilka minut, posól do smaku. Do gotującej, posolonej wody włóż spaghetti, gotuj wg instrukcji na opakowaniu. Makaron odcedź, dodaj sos, wymieszaj i serwuj.Spaghetti z cukinią, szpinakiem i czarnymi oliwkami
Składniki
Przygotowanie
Wartość odżywcza
Brak komentarzy