Dieta standardowa/ Dieta wegetariańska/ Kolacja/ Obiad

Kaszotto z burakami i fetą

Kasza pęczak jest rodzajem kaszy jęczmiennej. Jest bogata w składniki odżywcze, błonnik,  makro i mikroelementy, witaminy z grupy B.  Jak większość kasz jest polecana dla reflukserów. Buraki to warzywa z grupy superfoods, mają wiele wartościowych składników takich jak magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor. Dodatkowo zawierają wiele witamin z grupy B, witaminę C, A, K, przeciwutleniacze, błonnik. W formie nie- kiszonej są polecane dla osób  z refluksem.

Kaszotto z burakami i fetą

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (53 votes, average: 3,87 out of 5)
Loading...
Przez Anna Górecka-Tuteja, Agnieszka Dąbek Porcje: 4

Składniki

  • 4 buraki średniej wielkości
  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • Pół kostki sera typu feta (do 12% tłuszczu)
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • Przyprawy: imbir (ok 1 cm), kminek mielony (1 łyżeczka), sól.
  • Oliwa z oliwek- kilka łyżek

Przygotowanie

1

Buraki wyszoruj, następnie każdy oddzielnie zawiń w folię i piecz w nagrzanym piekarniku do 200 st. C, ok 60 minut.

2

Po wystudzeniu buraki obierz i zetrzyj na grubej tarce.

3

Kaszę pęczak ugotuj wg zaleceń na opakowaniu, odcedź.

4

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj kaszę, starte buraki, imbir i kminek.

5

Całość podlej bulionem warzywnym, duś do odparowania płynu.

6

Dopraw do smaku solą.

7

Posiekaj pietruszkę, pokrój ser feta w kosteczkę.

8

Na talerze wyłóż kaszotto, posyp natką pietruszki i posyp serem feta.

Może ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz