Kasza jaglana jest znana ze swoich właściwości prozdrowotnych. Obfituje w dobrze przyswajalne białko, witaminy z grupy B oraz żelazo, krzem, cynk, miedź. Jest produktem bezglutenowym. Jako dodatek proponujemy dobrze tolerowane przez reflukserów mleko roślinne- migdałowe, o lekko orzechowym i słodkawym smaku. Całość uzupełniona przez owoce- w wersji duszonej, zalecanej dla osób z refluksem, doprawionej cynamonem i miodem.
Kaszę jaglaną przepłucz, następnie przelej wrzątkiem. W garnku zagotuj około 3 szklanki mleka owsianego Wrzuć kaszę do gorącego mleka i bardzo dobrze zamieszaj; Gotuj kaszę na bardzo wolnym ogniu minimum 15 minut, po tym czasie wyłącz gaz i pozostaw jeszcze na 5 minut; Brzoskwinie pokrój na ćwiartki, włóż do rondelka, podlej 2 łyżkami wody i duś przez ok 5 minut. Następnie jaglankę wyłóż do miseczek, na wierzch połóż brzoskwinie, polej miodem, posyp cynamonem. Wierzch można posypać orzechami, migdałami lub udekorować listkami melisy.Jaglanka na mleku owsianym z brzoskwiniami
Składniki
Przygotowanie
Brak komentarzy