Proponujemy zupę z cukinii z dodatkiem lubczyku. Lubczyk o intensywnym smaku i zapachu nada zupie charakterystycznego aromatu. Cukinia bogata w potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, PP oraz witaminę B1, jest warzywem polecanym dla osób z refluksem, ze względu na swoje alkaliczne pH. Przygotowując wywar jarzynowy, należy pamiętać o tym, aby nie używać cebuli ani poru do jego sporządzenia.
Zagotuj bulion. Cukinię pokrój w kostkę, wrzuć do bulionu, ugotuj do miękkości. Następnie posiekaj zioła- lubczyk i pietruszkę, wrzuć do cukinii, pogotuj jeszcze 3-5 minut. Warzywa zmiksuj blenderem, dodaj taką ilość wody, aby uzyskać kremową konsystencję, dopraw solą. Dodaj serek kremowy, posól do smaku, ponownie zmiksuj. Zupa krem z cukinii z lubczykiem
Składniki
Przygotowanie
Wartość odżywcza
Brak komentarzy