Inna poranna propozycja kaszy. Kasza jaglana wytwarzana jest z prosa – zboża tradycyjnie uprawianego również w kulturach słowiańskich. Jest bezglutenowa, dlatego wchodzi w skład wielu diet bezglutenowych. Jest łatwiej przyswajalna niż inne kasze. Zawiera dużo białka, soli mineralnych i witamin z grupy B. Polecana dla osób z refluksem. Jako dodatek proponujemy dobrze tolerowane przez reflukserów migdały. Gruszki należą do owoców polecanych w diecie przeciwrefluksowej, dlatego będą dobrym uzupełnieniem dania.
Przygotowanie kaszy: przepłukaną na sitku pod bieżącą wodą kaszę jaglaną przelej wrzątkiem (tak unikamy goryczki w kaszy); Zagotuj w garnku (dobry jest dość płaski) około 2,5 szklanki wody. Wrzuć kaszę na gotującą się wodę (można dodać 2 łyżki oliwy z oliwek) i bardzo dobrze zamieszaj; Gotuj kaszę na bardzo wolnym ogniu minimum 15 minut, po tym czasie wyłącz gaz i pozostaw jeszcze na 5 minut; Gruszki obierz i po wycięciu gniazd nasiennych pokrój na drobne kawałki. Do ugotowanej, koniecznie gorącej kaszy, wrzuć pokrojone gruszki razem z płatkami migdałowymi, wymieszaj. Przełóż kaszę do miseczek, możesz polać jogurtem. Opcjonalnie można gruszki poddusić wraz z płatkami migdałowymi i już podduszone wymieszać z ugotowana kaszą.Kasza jaglana z gruszkami i migdałami
Składniki
Przygotowanie
Brak komentarzy