Indyk, a szczególnie filet jest mięsem polecanym dla relukserów. Mięso z indyka jest bardzo zdrowe, obfituje w białko, witaminy, szczególnie z grupy B oraz witaminę D oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor, żelazo, magnez, cynk. Dynia to warzywo idealne dla reflukserów, jest łagodna w smaku, a ponadto bogata w pektyny, białko, witaminy i składniki mineralne. Danie dopełnia ryż, który w powolnej obróbce termicznej zyskuje walory smakowe.
Fileta pokrój w kosteczkę. Dynię obierz ze skórki i również pokrój w kosteczkę. Przygotuj bulion z ulubionych warzyw. Mleko podgrzej w oddzielnym rondelku. Na patelnię wlej szklankę bulionu, dodaj 2 łyżki oliwy. Dodaj pokrojonego w kosteczkę indyka i na wolnym ogniu delikatnie go podduś. Dodaj dynię. Całość duś przez ok. 2 minuty. Następnie do dyni i indyka dodaj ryż, wymieszaj. Duś kolejne 2 min. Dodaj przyprawy i stopniowo wlewaj mleko oraz bulion, cały czas mieszając. Kiedy ryż wchłonie porcje płynu, dodaj kolejną. Za każdym razem mieszaj. Gotuj około 15-20 min. do momentu, aż ryż będzie miękki. Posól do smaku. Gotowe risotto przełóż na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki, serwuj.Risotto z dynią
Składniki
Przygotowanie
Brak komentarzy