Deser/ Dieta bezglutenowa/ Dieta standardowa/ Dieta wegetariańska/ Podwieczorek/ Śniadanie/ Wegetariańskie

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii będzie atrakcyjną odmianą dla tradycyjnych pasztetów. Ze względu na obecność takich warzyw jak cukinie, marchewka, dodatek ziół, będzie stanowił idealne danie dla osób z refluksem. Większość pieczonych dań jest dobrze tolerwana przez reflukserów, dlatego ta obróbka termiczna nie powinna wpłynąć na nasilenie dolegliwości. 

Pasztet z cukinii

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...

Składniki

  • 4 cukinie
  • 4 całe jajka
  • 1 marchewka
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki tartej bułki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • Pęczek natki pietruszki
  • Oregano
  • Tymianek
  • Bazylia
  • Sól

Przygotowanie

1

Cukinie zetrzyj na tarce (grube oczka). Dokładnie odsącz wodę! Odstaw do miski. Można powtórzyć czynność odsączania wody.

2

Obierz i zetrzyj marchewkę na grubych oczkach i dodaj ją do cukinii.

3

Następnie warzywa podduś na patelni. Dodaj posiekane zioła. Do masy wbij jajka. Dopraw do smaku. Całość starannie wymieszaj.

4

Przygotuj formę do pieczenia: posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Przełóż masę do foremki i piecz w piekarniku przez 1 godzinę (190 stopni).

5

Gotowy pasztet po ostudzeniu włóż na godzinę do lodówki. Następnie pokrój w plastry i serwuj.

Może ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz