Sałatka na bazie ryżu, kukurydzy i tuńczyka będzie dobrą alternatywą świąteczną dla osób zmagających się z refluksem. Ryż należy do wyjątkowo lekkostrawnych zbóż, dzięki temu jest składnikiem wielu diet. Jest bogaty w węglowodany oraz znaczne ilości białka. Zawiera m.in. magnez, cynk, fosfor, żelazo, mangan, ponadto wiele witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6 i kwas foliowy). Gotowana kukurydza z puszki jest dobrze przyswajana przez większość osób z refluksem. Użyty w przepisie tuńczyk jest niskokaloryczną rybą, idealną dla reflukserów, a dodatkowo stanowi bogate źródło białka.
W garnku zagotuj wodę, posól, następnie wrzuć ryż, gotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ryż odcedź, następnie wystudź. Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupek, w całości posiekaj na drobne kawałki. Do miski wrzuć ugotowany ryż, kukurydzę, posiekane jajka oraz uprzednio rozdrobnionego tuńczyka z puszki (odłóż 2 łyżeczki kukurydzy i kawałek tuńczyka do dekoracji). Posiekaj drobno pietruszkę, łyżeczkę natki odłóż do dekoracji, resztę dorzuć do sałatki. Dodaj jogurt, śmietanę oraz majonez, posól do smaku. Zwróć uwagę, aby sałatka nie była za bardzo płynna. Wymieszaj całość na jednolitą masę. Na podłużny półmisek wyłóż sałatkę, udekoruj pozostałym tuńczykiem, kukurydzą oraz natką pietruszki.Sałatka z tuńczyka i kukurydzy
Składniki
Przygotowanie
Brak komentarzy