Dieta bezglutenowa/ Dieta standardowa/ Dieta wegetariańska/ Kolacja/ Podwieczorek/ Przekąska/ Śniadanie/ Wegetariańskie

Sałatka z tuńczyka i kukurydzy

Sałatka na bazie ryżu, kukurydzy i tuńczyka będzie dobrą alternatywą świąteczną dla osób zmagających się z refluksem. Ryż należy do wyjątkowo lekkostrawnych zbóż, dzięki temu jest składnikiem wielu diet. Jest bogaty w węglowodany oraz znaczne ilości białka. Zawiera m.in. magnez, cynk, fosfor, żelazo, mangan, ponadto wiele witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6 i kwas foliowy). Gotowana kukurydza  z puszki jest dobrze przyswajana przez większość osób z refluksem. Użyty w przepisie tuńczyk jest niskokaloryczną rybą, idealną dla reflukserów, a dodatkowo stanowi bogate źródło białka.

Sałatka z tuńczyka i kukurydzy

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (38 votes, average: 3,95 out of 5)
Loading...
Przez Anna Górecka-Tuteja, Igor Tuteja Porcje: 8

Składniki

  • Składniki na 8 osób:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g białego ryżu
  • 1 mała puszka kukurydzy 170g
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 3%
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 łyżeczka majonezu light
  • Pół pęczka pietruszki
  • Sól do smaku

Przygotowanie

1

W garnku zagotuj wodę, posól, następnie wrzuć ryż, gotuj wg instrukcji na opakowaniu.

2

Ryż odcedź, następnie wystudź.

3

Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupek, w całości posiekaj na drobne kawałki.

4

Do miski wrzuć ugotowany ryż, kukurydzę, posiekane jajka oraz uprzednio rozdrobnionego tuńczyka z puszki (odłóż 2 łyżeczki kukurydzy i kawałek tuńczyka do dekoracji).

5

Posiekaj drobno pietruszkę, łyżeczkę natki odłóż do dekoracji, resztę dorzuć do sałatki.

6

Dodaj jogurt, śmietanę oraz majonez, posól do smaku. Zwróć uwagę, aby sałatka nie była za bardzo płynna.

7

Wymieszaj całość na jednolitą masę.

8

Na podłużny półmisek wyłóż sałatkę, udekoruj pozostałym tuńczykiem, kukurydzą oraz natką pietruszki.

Może ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz