Jak mogłoby wyglądać lato bez tarty? Jednak dla reflukserów nie zawsze jest ona polecana. Kruchy tłusty spód, często nadzienie obfitujące w gęste tłuste masy… Dlatego nasza dietetyczka Agnieszka Dąbek przygotowała tartę w wersji light, z ograniczoną ilością tłuszczów i cukru w spodzie oraz z delikatnie słodkim wypełnieniem budyniowym. Całość dopełnia posypka z leśnych borówek. Dla osób źle tolerujących borówki polecamy wybór innych owoców sezonowych.
Mąkę wyrabiamy z zimnym masłem, następnie dodajemy zimną wodę i mieszamy. Ciasto wałkujemy, a następnie wylepiamy nim spód tarty (forma ok. 24 cm), w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni i pieczemy ok. 30 min. Przygotowujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu, wykorzystując mleko 1,5%, ryżowe, lub mleko bez laktozy. Wylewamy gorący budyń na upieczony spód. Po wystygnięciu posypujemy borówkami i cukrem pudrem.Tarta z budyniem i borówkami
Składniki
Przygotowanie
Brak komentarzy