Deser/ Dieta bezglutenowa/ Dieta standardowa/ Dieta wegetariańska/ Podwieczorek/ Przekąska

Tarta z budyniem i borówkami

Jak mogłoby wyglądać lato bez tarty? Jednak dla reflukserów nie zawsze jest ona polecana. Kruchy tłusty spód, często nadzienie obfitujące w gęste tłuste masy… Dlatego nasza dietetyczka Agnieszka Dąbek przygotowała tartę w wersji light, z ograniczoną ilością tłuszczów i cukru w spodzie oraz z delikatnie słodkim wypełnieniem budyniowym. Całość dopełnia posypka z leśnych borówek. Dla osób źle tolerujących borówki polecamy wybór innych owoców sezonowych.

Tarta z budyniem i borówkami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,08 out of 5)
Loading...

Składniki

  • 150 g mąki pszennej lub ryżowej w wersji bezglutenowej
  • 60 g masła
  • 50 g zimnej wody
  • budyń z torebki bez cukru, możemy dodać łyżkę cukru (domowa wersja budyniu zawiera dużo żółtek, bo aż 3 na 1 porcje budyniu, w związku z tym bardziej polecam wersję budyniu z torebki)
  • 500 ml Mleko 1,5% / mleko ryżowe / mleko bez laktozy
  • 250 g borówki leśne
  • łyżeczka cukru pudru do posypania borówek

Przygotowanie

1

Mąkę wyrabiamy z zimnym masłem, następnie dodajemy zimną wodę i mieszamy.

2

Ciasto wałkujemy, a następnie wylepiamy nim spód tarty (forma ok. 24 cm), w kilku miejscach nakłuwamy widelcem.

3

Piekarnik ustawiamy na 200 stopni i pieczemy ok. 30 min.

4

Przygotowujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu, wykorzystując mleko 1,5%, ryżowe, lub mleko bez laktozy.

5

Wylewamy gorący budyń na upieczony spód.

6

Po wystygnięciu posypujemy borówkami i cukrem pudrem.

Może ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz