Dieta standardowa/ Obiad

Tagliatelle z krewetkami i cukinią

Owoce morza – to zdrowa alternatywa dla osób z refluksem. Są niskokaloryczne, lekkostrawne, posiadają wysokie wartości odżywcze. Dla reflukserów polecany jest szczególnie makaron pełnoziarnisty. Cukinia jak i pietruszka są wskazane w  diecie osób z refluksem. Zamiast tłustej śmietanki 30% została użyta w przepisie śmietanka o niższej zawartości tłuszczów. Parmezan, choć obfitujący w tłuszcze, w niewielkiej ilości jest dobrze tolerowany, a podnosi walory smakowe dania.

Tagliatelle z krewetkami i cukinią

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Składniki

  • Składniki na 4 porcje:
  • 250 mg makaronu typu tagliatelle
  • 200g krewetek tygrysich
  • 1 cukinia
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 100 ml Śmietanka słodka 12%
  • Parmezan do posypania
  • Sól

Przygotowanie

1

Krewetki wyjmij z opakowania, przepłukaj, włóż na zimną patelnię z 5 łyżkami oliwy z oliwek, podduś przez ok 3-5 minut.

2

Następnie przekrój cukinię wzdłuż na połowę lub na ćwiartki, a następnie w poprzek na cienkie plasterki.

3

Natkę pietruszki posiekaj.

4

Następnie dodaj cukinię i natkę, duś przez około 2-3 minuty.

5

Dodaj śmietankę, sól, duś kolejną minutę.

6

Zagotuj wodę, posól, włóż makaron, gotuj tak długo jak wskazuje producent.

7

Makaron odcedź, wrzuć go do sosu, wymieszaj.

8

Zetrzyj na tarce parmezan.

9

Na podgrzanych talerzach połóż makaron, posól, posyp parmezanem.

Wartość odżywcza

  • 423 Kalorie
  • 45,97g Węglowodany
  • 18,12g Tłuszcze
  • 19,81g Białka

Może ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz