All Posts By:

Anna Górecka-Tuteja

Dieta standardowa/ Dieta wegetariańska

Jogurt z borówką amerykańską i płatkami owsianymi

Jogurt, choć ma trochę kwaskowy smak jest polecany w chorobie refluksowej. Dodatkowo zawiera żywe kultury bakteryjne niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania jelit. Jako dodatek proponujemy suche płatki owsiane, wskazane przy refluksie oraz borówkę amerykańską. Borówka amerykańska, bogata w minerały i liczne witaminy, jest dozwolona w refluksie, ale pomimo tego nie wszyscy ją dobrze tolerują, wtedy wskazane jest zastąpienie jej innymi dobrze tolerowanymi owocami. 

Jogurt z borówką amerykańską i płatkami owsianymi

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Składniki

  • Składniki na 4 porcje:
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 120 g płatków owsianych
  • 200 g borówki amerykańskiej świeżej lub mrożonej

Przygotowanie

1

Przygotuj jogurt, rozdziel do miseczek

2

Posyp borówkami (uprzednio rozmrożonymi jeśli mamy mrożone borówki) oraz płatkami owsianymi

3

Serwuj

Wartość odżywcza

  • 206 Kalorie
  • 33,5g Węglowodany
  • 2,2g Tłuszcze
  • 7,5g Białka

Gar(ść) wiedzy o żywieniu w refluksie/ Wiedza

Wpływ alkoholu na objawy refluksu

Artykuł przeznaczony dla osób pełnoletnich

Napoje alkoholowe stanowią pewnego rodzaju element naszego życia. Niektórzy nie piją ich wcale, inni okazjonalnie. Mając chorobę refluksową przełyku trzeba zweryfikować czy alkohol pogarsza nasz stan zdrowia.

Według dostępnych badań naukowych poświęconych tej tematyce można prawie jednoznacznie stwierdzić, że alkohol powoduje pogorszenie objawów GERD, a jak zawsze w tej chorobie trzeba indywidualnie podejść do tematu. Alkohol zmniejsza napięcie LES (czyli napięcie dolnego zwieracza przełyku) oraz upośledza motorykę przełyku i opróżnianie żołądka, co niestety toruje drogę do wystąpienia refluksu. Dodatkowo napoje alkoholowe w zależności od swojego składu procentowego, w różnym stopniu pobudzają żołądek do wydzielania kwasu żołądkowego. Powszechnie znaną dolegliwością po spożyciu napojów alkoholowych jest zgaga, ale nieraz może wystąpić ból brzucha.

Badając napoje alkoholowe i ich wpływ na wydzielanie kwasu żołądkowego, trzeba podzielić je na dwie grupy: pierwsza grupa – analizowana pod względem procentowej zawartości etanolu oraz druga grupa- analizowana pod względem procesu produkcji.

Pierwsza grupa:

  • zawartość etanolu do 5%
  • zawartość etanolu powyżej 5%

Zauważono, że w przypadku alkoholi niskoprocentowych (do 5% etanolu) uwalniana w większych ilościach histamina (neuroprzekaźnik), pobudza komórki okładzinowe żołądka i zwiększa wydzielanie soków żołądkowych. Nie stwierdzono takich zależności w przypadku napojów mających więcej niż 5% etanolu.

Druga grupa:

  • napój alkoholowy poddany fermentacji
  • napój alkoholowy poddany destylacji

W wyniku fermentacji powstaje np. piwo, wino, szampan, które powodują nadprodukcję kwasu w żołądku oraz zwiększenie uwalniania gastryny, natomiast produkty destylowane np. whisky, koniak, rum, nie posiadają takiego działania i objawy refluksu mogą nie być tak gwałtowne. Co ciekawe większe wydzielanie soku żołądkowego występuje po białym, a nie czerwonym winie.

Dodatkowo, piwo ma niską zawartość alkoholu, wysycony jest dwutlenkiem węgla, oraz jest zazwyczaj spożywany w większej objętości. Przez swoje właściwości doprowadza do zwiększenia ciśnienia wewnątrz żołądka oraz nadprodukcję kwasu solnego, co skutkuje pojawieniem się objawów GERD.

Nie można zapomnieć również o drinkach gdzie wykorzystuje się soki owocowe lub napoje gazowane. Często dodaje się soki pomarańczowe, grejpfrutowe lub coca-colę, które dodatkowo nasilają refluks.

Podsumowując, pacjenci leczący się z powodu refluksu powinni unikać alkoholu, szczególnie niskoprocentowego, m.in. piwa, bardziej białego niż czerwonego wina oraz drinków z sokami owocowymi, np. pomarańczowym czy grejpfrutowym.

Ciekawostka!

Bardzo interesujące wnioski przyniosły badania epidemiologiczne dotyczące związku pomiędzy infekcją Helicobacter pylori (H. Pylori), a spożyciem alkoholu. Okazało się, że systematyczne picie umiarkowanych ilości napojów alkoholowych, zwłaszcza czerwonego wina, ma działanie ochronne przed zakażeniem H. pylori. Najnowsze badania dokumentują, że za przeciwbakteryjne działanie czerwonego wina wobec tej bakterii odpowiadają zawarte w nim antocyjaniny oraz związki polifenolowe, głównie resweratrol.

1. A. Kasicka-Jonderko „Alkohol a układ trawienny – czy zawsze trzeba o nim mówić źle?” Prz Gastroenterol 2012; 7 (5) str: 264–275

2. A. Gąsiorowska, M. Janiak, D. Waśko-Czopnik, B. Skrzydło-Radomańska, J. Drobnik, A. Mastalerz-Migas, G. Rydzewska „Postępowanie u pacjentów z objawami choroby refluksowej przełyku – rekomendacje dla lekarzy rodzinnych” Dokument opracowany pod patronatem Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej Lekarz POZ 3–4/2019 245

3. R. Dudkowiak, E. Poniewierska „Rola diety i stylu życia w leczeniu choroby refluksowej przełyku” Family Medicine & Primary Care Review, 2012, 14, 4, str: 586-591

4. Pehl C, Wendl B, Pfeiffer A. White wine and beer induce gastro-oesophageal reflux in patients with reflux disease. Aliment Pharmacol Ther. 2006 Jun 1;23(11):1581-6.

Dieta standardowa

Sałatka z awokado, łososiem i jajkiem w koszulce

Ta sałatka, bogata w składniki, będzie dobrym daniem przed dużym wysiłkiem fizycznym, może również zastąpić obiad. Są w niej zebrane składniki, które reflukserzy dobrze tolerują. Niektóre z nich jednak , jak np. łosoś, który jest tłustą rybą, bogatą w tłuszcze omega 3, mogą być gorzej tolerowane. W sałatce proponowany jest łosoś pieczony w folii, natomiast można go ugotować w wodzie z ziołami, wtedy zawartość tłuszczu będzie niższa, lub zastąpić go inną chudą rybą. Jeśli ktoś gorzej toleruje awokado, również wysoko kaloryczne- należy je pominąć.

Sałatka z awokado, łososiem i jajkiem w koszulce

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Składniki

  • Składniki na 4 porcje:
  • Kilka liści sałaty roszponki i rukoli
  • 100 g łososia pieczonego w folii
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 laska selera naciowego
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 1 awokado
  • 2 jajka
  • Kilka listków koperku
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka ziaren czarnuszki
  • Sól

Przygotowanie

1

Łososia posól, zawiń w folię, włóż do nagrzanego piekarnika (180 st) na 0,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika wystudź, pokrój na kawałki.

2

Umyj sałatę, następnie pokrój w plasterki ogórka sałatkowego, selera naciowego, wyjmij kukurydzę z puszki, odsącz.

3

Awokado obierz ze skórki, pokrój w plasterki.

4

Zagotuj wodę w płaskim garnku, wykonaj wir przy użyciu łyżki, wbij jajko, gotuj 3 minuty, następnie ugotuj następne.

5

Przygotuj sałatkę- na spodzie ułóż sałaty, następnie ogórka, selera, awokado, kukurydzę. Na wierzch połóż łososia i jajka w koszulkach. Całość posól, posyp czarnuszką, ziarnami słonecznika, listkami koperku. Serwuj.

Wartość odżywcza

  • 197 Kalorie
  • 11,3g Węglowodany
  • 12,5g Tłuszcze
  • 12g Białka

Dieta wegetariańska

Zupa krem z cukinii z lubczykiem

Proponujemy zupę z cukinii z dodatkiem lubczyku. Lubczyk o intensywnym smaku i zapachu nada zupie charakterystycznego aromatu. Cukinia bogata w potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, PP oraz witaminę B1, jest warzywem polecanym dla osób z refluksem, ze względu na swoje alkaliczne pH. Przygotowując wywar jarzynowy, należy pamiętać o tym, aby nie używać cebuli ani poru do jego sporządzenia.  

Zupa krem z cukinii z lubczykiem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Składniki

  • Składniki na 4 osoby:
  • 500 g cukinii
  • Kilka gałązek świeżego lubczyka ogrodowego
  • Pęczek pietruszki
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 50 g serka kremowego typu Philadelphia
  • Sól

Przygotowanie

1

Zagotuj bulion.

2

Cukinię pokrój w kostkę, wrzuć do bulionu, ugotuj do miękkości.

3

Następnie posiekaj zioła- lubczyk i pietruszkę, wrzuć do cukinii, pogotuj jeszcze 3-5 minut.

4

Warzywa zmiksuj blenderem, dodaj taką ilość wody, aby uzyskać kremową konsystencję, dopraw solą.

5

Dodaj serek kremowy, posól do smaku, ponownie zmiksuj.

Wartość odżywcza

  • 75 Kalorie
  • 7,9g Węglowodany
  • 3,2g Tłuszcze
  • 4,2g Białka

Gar(ść) wiedzy o żywieniu w refluksie/ Wiedza

Reflukserzy w czasach Konstytucji 3 maja 1791 roku….

Co jedli twórcy Konstytucji 3 Maja? Stanisław August Poniatowski zrobił coś bardzo dobrego dla reflukserów. A ściślej, jego kucharz, Paweł  Tremo (Paul Tremeau), który mógł wyglądać tak, jak na załączonym portrecie. To on doprowadził do zerwania z sarmackim obżarstwem, gigantycznymi rozmiarami posiłków, obfitością mięs i tłuszczu. Prawdę powiedziawszy nasi rodacy wcześniej szli raczej na ilość niż na jakość…

Stół staropolski charakteryzował się […] ostrością, pikantnością i tłustością
potraw. O resztę walorów smakowych niewiele dbano, większą wagę przywiązywano do ilości niż do jakości jedzenia.

Kuchowicz, 1975: 27

potrawy polskie to przede wszystkim potrawy ostro doprawione, palące
w smaku, o zmienionym przez przyprawy kolorze […]. Obok palącego smaku
wyróżniał je także intensywny zapach wynikający z mieszania razem
wielu przypraw i dodatków oraz nienaturalny kolor.

Dumanowski, 2009a: 62

Naczelną zasadą było przekonanie, że smak wykwintny to smak zmieniony,

jak najbardziej odległy od naturalnego smaku produktu.

Dumanowski, 2009b: 37

Charakterystyczne dla kuchni staropolskiej było upodobanie w smakach
ostrych, kwaśnych i słonych, skłonność do używania znacznej ilości przypraw,
cebuli, ogórków i kapusty kiszonej.

Turnau, 1969: 140

Wielkim uznaniem cieszyły się octy, chrzan, musztarda, lubiano szafran,
pieprz. Istotną cechą polskiej kuchni było nagminne używanie czosnku
i cebuli. Lubowano się też w ostrych marynatach, kiszonej kapuście, kiszonych
ogórkach (uchodziły one za przysmak narodowy). Wszystkie te dodatki
nadawały potrawom smak, który raził podniebienia cudzoziemców […].
Tendencja do osiągnięcia kwaśnego, ostrego smaku potraw występowała na
przestrzeni zarówno XVI jak i XVIII wieku.

Kuchowicz, 1975: 23

Paul Tremo, zgodnie z gustami i temperamentem swego królewskiego pracodawcy, stworzył w Polsce wzorzec kuchni pozornie prostej, lekkiej i wykwintnej. Na  słynnych obiadach czwartkowych, ograniczono ilość wszechobecnych wcześniej ostrych przypraw, będących dotąd znakiem rozpoznawczym barokowej kuchni polskiej.
A jak wiadomo w refluksie należy jeść posiłki małe lecz często i unikać tłuszczów zwłaszcza zwierzęcych. Wyeliminować trzeba czosnek i cebulę.
O tym, jakich przypraw unikać i czym je zastąpić pisałam w tekście o atrakcyjności potraw> https://bit.ly/2X5hfVF

Tremo serwował np. duszoną baraninę, jedno z ulubionych dań króla. O wyższości duszenia i gotowania nad innymi technikami kulinarnymi reflukserzy doskonale wiedzą. Sam król dawał znakomity przykład umiaru, z napitków wybierając… wodę! (reflukserzy powinni ją popijać pomiędzy posiłkami, a nie podczas). To właśnie za czasów Poniatowskiego pojawiła się w Polsce świadomość dobrego i złego odżywania.

Królewski kuchmistrz zamieścił w swym zbiorze wiele przepisów z repertuaru kuchni polskiej: szczupaka po polsku, flaki po polsku, kapłona po polsku, barszcz klarowny z buraków i barszcz zabielany. Wpływy kuchni francuskiej reprezentują zupa francuska à la bourgeois, potrawa z kaczki po francusku i boeuf à la mode.

W dziele Tremo oba typy kuchni nie są już swym przeciwstawieniem i przenikają się już nawzajem. W potrawach „polskich”, nawiązujących do dawnego stylu sarmackiego ostre przyprawy występują w niewielkich już ilościach, prawie całkowicie porzucono szafran, dodawano mniej octu i nie łączono już smaków kwaśnych i słodkich. O occie pisałam już, że może doprowadzić do uszkodzenia przełyku (krążą plotki o tym jakoby rzekomo picie go pomagało na refluks).
Jeśli chodzi o zakwaszanie, to przy refluksie należy go unikać – dieta powinna być niskotłusta i niskokwaśna.

Należy także pamiętać o jedzeniu bez pośpiechu i bez nerwów. Ale to ostatnie 229 lat temu, w dniu uchwalania Konstytucji, mogło być niełatwe…

„Ustawa 3 maja nie zdołała odwrócić już rozbiorów, uratować niepodległości narodu, uratowała go wszakże pod względem wewnętrznej naprawy, uratowała od wiecznej zakały. Z zapałem powitał ją cały naród i po dziś dzień jest ona jedynym węzłem rozszarpanej Polski” pisał dwa wieki temu na emigracji po powstaniu listopadowym Janusz Woronicz.

Fot. Wikimedia commons, Starszy mężczyzna niosący głowiznę (Paweł Tremo (1733-1810), kucharz królewski?) ze zbiorów Muzeum Narodowego w Warszawie.

Źródła:
Informacje o Pawle Tremo zaczerpnęłam z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie (Pasaż Wiedzy)
https://www.wilanow-palac.pl/kuchmistrz_krola_stasia.html

Cytaty pochodzą z interesującego studium leksykalno-semantycznego „Zmysł smaku” Barbary Mitrengi. Za autorką:

Kuchowicz Z., 1975: Stoły pańskie i chudopacholskie. W: Idem: Obyczaje staropolskie

XVII–XVIII wieku. Łodź, s. 14–59.

Dumanowski J., 2009a: „Compendium ferculorum” Stanisława Czernieckiego. [Monumenta

Poloniae Culinaria. Polskie zabytki kulinarne. T. 1]. Warszawa, s. 13–70.

Dumanowski J., 2009b: Staropolskie książki kucharskie. „Mowią Wieki”, nr 12 (599),

s. 36–40.

Turnau I., 1969: Pożywienie. Luksus możnych – obżarstwo i smakoszostwo. W: A. Bardecka,

I. Turnau: Życie codzienne w Warszawie okresu Oświecenia. Warszawa,

s. 139–158

https://dzieje.pl/aktualnosci/konstytucja-3-maja-najwazniejsza-z-konstytucji

http://cyfrowe.mnw.art.pl/dmuseion/docmetadata?id=4233

Dieta standardowa

Jajka faszerowane z kurkumą i kawiorem

Jajka są symbolem Wielkanocy. Dla reflukserów są dozwolone, jednak żółtka jaj kurzych są bogate w tłuszcze – cholesterol oraz jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, więc należy je spożywać w niewielkich ilościach. Jako dodatek do masy jajecznej proponujemy niskotłuszczowy serek homogenizowany. Kurkuma nadaje pięknej żółtej barwy, dodatkowo według najnowszych badań działa protekcyjnie na błonę śluzową gardła szczególnie w refluksie nadprzełykowym. Polecane dla reflukserów owoce morza w postaci kawioru nadadzą daniu wykwintności.

Jajka faszerowane z kurkumą i kawiorem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Składniki

  • Składniki na 6 osób:
  • 6 jajek kurzych
  • 150 g białego serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 50 g kawioru czerwonego lub czarnego
  • Sól

Przygotowanie

1

Jajka ugotuj w wodzie na twardo – ok. 7-10 minut.

2

Po obraniu z łupin, przekrój na pół i wydrąż żółtko.

3

Zmieszaj żółtka z serkiem homogenizowanym, kurkumą, posól.

4

Wypełnij połówki jajek, udekoruj na wierzchu kawiorem.

Wartość odżywcza

  • 89 Kalorie
  • 1,7g Węglowodany
  • 5,2g Tłuszcze
  • 8,7g Białka

Dieta standardowa/ Dieta wegetariańska

Sałatka z jajkami, brokułami i kukurydzą

Ten przepis zaczerpnięty z internetu jest idealny dla osób z refluksem. Łączy składniki polecane dla reflukserów takie jak sałata, brokuły, kukurydza i jajka. Dressing do sałatki jest na bazie bezpiecznego dla reflukserów jogurtu naturalnego z niewielkim dodatkiem majonezu  light, sosu sojowego oraz miodu. Połączenie intensywnych kolorów zieleni i żółci będzie oddawało nastrój Świąt Wielkanocnych.

Sałatka z jajkami, brokułami i kukurydzą

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Składniki

  • Składniki na 4 osoby:
  • ½ główki sałaty rzymskiej
  • 4 jajka
  • 300 g brokuła
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka Majonezu Kieleckiego lekkiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • Sól

Przygotowanie

1

Jajka ugotuj na twardo- ok. 7-10 minut, obierz z łupin, pokrój wzdłuż na ćwiartki.

2

Ugotuj brokuła, podzielonego na cząstki, w gorącej wodzie lub na parze ok. 7-10 minut, wystudź.

3

Następnie umyj sałatę, porwij ją na kawałki, wyjmij kukurydzę z puszki, odsącz.

4

Przygotuj dressing- jogurt naturalny wmieszaj z sosem sojowym, majonezem, miodem, koperkiem, solą.

5

Przygotuj sałatkę- na spód połóż sałatę, następnie brokuły, jajka, kukurydzę, całość polej dressingiem, posyp ziarnami słonecznika.

Wartość odżywcza

  • 197 Kalorie
  • 18,4g Węglowodany
  • 8,7g Tłuszcze
  • 13,9g Białka

Dieta standardowa

Roladki drobiowe z ziołowym twarożkiem

Wędliny tradycyjnie są nieodzowne na polskim Wielkanocnym stole. Reflukserzy mogą pozwolić sobie na wędliny drobiowe, tutaj polecany filet z indyka, który podany w formie roladek nada daniu elegancji. Proponujemy wypełnienie, z zalecanego dla osób z refluksem niskotłuszczowego twarogu wzbogaconego ziołami.

Roladki drobiowe z ziołowym twarożkiem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Składniki

  • Składniki na 4 osoby:
  • 200 g wędliny z filetu z indyka
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 70 g śmietany 12%
  • 3 łyżeczki mieszanych ziół- pietruszki, bazylii, koperku
  • Sól

Przygotowanie

1

Wykonaj serek- połącz twaróg ze śmietaną- ilość w zależności od twardości twarogu tak aby uzyskać gładką, dość gęstą masę.

2

Dodaj do twarogu zioła, posól.

3

Na plaster filetu z indyka połóż łyżeczkę twarogu, delikatnie zwiń filet.

4

Ułóż na półmisku i serwuj.

Wartość odżywcza

  • 138 Kalorie
  • 3,3g Węglowodany
  • 5,0g Tłuszcze
  • 19,7g Białka

Gar(ść) wiedzy o żywieniu w refluksie/ Wiedza

Wielkanoc antyrefluksowa

Potrawy i dania Wielkanocne na tradycyjnym polskim stole obfitują w składniki niepolecane dla osób z chorobą refluksową przełyku. Dania Wielkanocne są pełne tłustych potraw, kwaśnych dań zaprawianych mocno czosnkiem, chrzanem i pieprzem. Trudno wyobrazić sobie śniadanie wielkanocne bez żuru, barszczu białego czy zupy chrzanowej. Tradycyjna wędlina taka jak biała kiełbasa, przygotowana nawet w wersji light, czyli w wersji drobiowej, nie może obejść się bez czosnku i pieprzu. Inne tradycyjne  wędliny takie jak szynka  wieprzowa, kiełbasa wiejska czy pasztety są zbyt tłuste i ciężkie dla osób z refluksem. Mazurki wielkanocne z ciasta kruchego, tradycyjne serniki z dużą ilością masła, są również niepolecane dla reflukserów.

Czego należy unikać w czasie Wielkanocy:

Kwaśnego- rezygnujemy z żuru wielkanocnego, barszczu białego, zupy chrzanowej. Unikamy marynowanych przetworów takich jak śledzie marynowane czy marynowane i kiszone warzywa.

Tłustego- unikamy tłustego mięsa i wędlin wieprzowych, kiełbasy wiejskiej i białej, pasztetów, wędzonych wędlin.

Dodatków takich jak czosnek, cebula, szczypiorek, chrzan, musztarda, majonez, tłusta śmietana. 

Unikamy niektórych technik kulinarnych- przede wszystkim smażenia, pieczenia w odkrytym naczyniu.

Unikamy picia alkoholu, napojów gazowanych, napojów z owoców cytrusowych, kawy, mocnej herbaty, herbaty miętowej i z melisy.

Co możemy jeść w czasie Wielkanocy:

Mięsa i wędliny – drobiowe- z kurczaka, indyka, z chudej wołowiny, cielęciny.  Dopuszczalne są chude wędliny wieprzowe. 

Ryby i owoce morza- szczególnie chude ryby takie jak dorsz, sola, sandacz, okoń, pstrąg, w niewielkich ilościach ryby tłuste takie jak łosoś czy halibut.

Jajka- polecane dla osób z refluksem, ale w formie gotowanej na twardo, na miękko,  w koszulce, faszerowane.

Sałatki z warzyw i owoców zalecanych dla reflukserów na bazie sałaty zielonej, szpinaku, buraka, dyni, cukinii, brokuła, selera naciowego, awokado, kukurydzy, marchewki i pietruszki.

Słodkości- polecane są babki drożdżowe z ograniczoną ilością cukru, babki biszkoptowe. 

Zalecane techniki kulinarne- gotowanie, gotowanie na parze, duszenie lub pieczenie, polecane pod szczelnym przykryciem lub w rękawie. 

Możemy pić słabe herbaty ziołowe z wyjątkiem miętowej, herbaty owocowe, wodę mineralną niegazowaną, szczególnie polecana jest woda alkaliczna.

Dieta bezglutenowa/ Dieta standardowa/ Dieta wegetariańska/ Napoje/ Przekąska

Zdrowe soki dla reflukserów

Dopadł nas nieciekawy czas. Z jednej strony szerząca się epidemia koronawirusa, z drugiej strony końcówka czasu zimowego, z reguły mniej obfitującego w naturalne witaminy. Na ten czas proponujemy dla reflukserów zdrowe, energetyzujące soki. Mamy teraz trochę więcej czasu, siedzimy w domach dlatego można je samodzielnie przyrządzić w sokowirówce. Burak,  marchewka, seler to warzywa polecane dla osób z refluksem. Dodatek gruszek i jabłek do soków, przez niektórych gorzej tolerowanych w formie surowej, jest opcjonalny.

Zdrowe soki dla reflukserów

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Składniki

  • Składniki na 4 osoby:
  • 1. Sok z marchwi, selera, jabłek:
  • 500 g marchwi
  • 300 g selera korzeniowego
  • 300 g jabłek
  • 2. Sok z buraków, marchwi, gruszek, imbiru:
  • 200 g buraków
  • 500 g marchwi
  • 300 g gruszek
  • 40 g imbiru

Przygotowanie

1

Warzywa obierz ze skórki, pokrój na kawałki.

2

Przygotuj w sokowirówce sok z marchwi, selera i jabłek.

3

Następnie przygotuj sok z buraków, marchwi, gruszek i imbiru.

4

Soki podawaj schłodzone.

Wartość odżywcza

  • 216 Kalorie
  • 53,9g Węglowodany
  • 1,3g Tłuszcze
  • 5,6g Białka