Dieta standardowa/ Dieta wegetariańska/ Obiad

Kasza jęczmienna z lubczykiem, pieczarkami i brokułami

Kasze są dla reflukserów bardzo polecane. W połączeniu z warzywami i ziołami stanowią danie idealne. Zielone warzywa są bardzo dobrze tolerowane przez osoby z refluksem. Tutaj zostały wykorzystane brokuły, bogate w witaminy, makro i mikroelementy a także związki przeciwnowotworowe. Lubczyk, aromatyczne zioło, jak i pietruszka są polecane dla reflukserów i poprawią walory smakowe potrawy. Gotowanie na parze to sposób przygotowywania potraw bardzo polecany dla osób z refluksem.

Kasza jęczmienna z lubczykiem, pieczarkami i brokułami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Składniki

  • Składniki na 4 porcje:
  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 200 g brokuła
  • 200 g pieczarek
  • 4 łyzki oliwy z oliwek
  • Garść liści lubczyka i pietruszki

Przygotowanie

1

Do gotującej, posolonej wody włóż kaszę perłową, gotuj wg instrukcji na opakowaniu.

2

Pieczarki opłukaj, pokrój na grube plasterki,

3

Brokuła umyj, rozdziel na pojedyncze różyczki, pietruszkę i lubczyk posiekaj,

4

Do garnka do gotowania na parze wlej ok 1 l wody, doprowadź do wrzenia, do wody włóż gałązkę lubczyka.

5

Następnie do garnka włóż pieczarki oraz brokuły – gotuj na parze ok 10 minut.

6

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj ugotowaną kaszę, włóż pieczarki i brokuły, duś na patelni, często mieszając przez ok 5 minut, na końcu dodaj zioła.

Wartość odżywcza

  • 282 Kalorie
  • 42,13g Węglowodany
  • 11,52g Tłuszcze
  • 6,71g Białka

Może ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz