Dieta standardowa/ Kolacja

Kanapka z łososiem, serem mozzarella i ogórkiem

Podstawą jest pieczywo wieloziarniste, polecane dla większości osób z refluksem. Ponadto łosoś, choć jest rybą tłustą, również polecany jest dla reflukserów. Ser mozzarella – to duże żródło wapnia i białka. Zawartość tłuszczu w mozzarelli jest można powiedzieć średnia, bo ok. 15%, a tłuszcze jak wiemy niekorzystnie wpływają na dolny zwieracz przełyku, ale ta ilość tłuszczu jest akceptowalna. Zielone dodatki w postaci ogórka, sałaty, koperku są idealne dla osób z refluksem. Jako smarowidło, zamiast masła wykorzystana została pasta ajwar w wersji łagodnej- z bakłażana i papryki. Papryka przez niektórych może być źle tolerowana, w wersji przetworzonej, w niewielkiej ilości nie powinna dawać objawów.

Kanapka z łososiem, serem mozzarella i ogórkiem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Składniki

  • Składniki na 4 porcje:
  • 4 bułki wieloziarniste
  • 100 g łososia wędzonego na zimno
  • 125 g sera mozzarella w zalewie
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 garść rukoli
  • 2 listki sałaty masłowej
  • 1 słoiczek pasty ajwar łagodnej
  • Kilka liści świeżego koperku
  • Oliwa z oliwek do smarowania

Przygotowanie

1

Bułki przekrój wzdłuż na pół, z jednej strony posmaruj ajwarem, z drugiej strony oliwą z oliwek,

2

Następnie przygotuj składniki do wnętrza kanapki: łososia pokrój na mniejsze plasterki, ser mozzarella pokrój na plasterki ok 0,5 cm, ogórka w cienkie plasterki,

3

Rukolę, sałatę i koperek umyj.

4

Wszystkie składniki ułóż w kanapce warstwami, zaczynając od sałaty i rukoli, następnie ser feta, łosoś, ogórek i koperek.

Wartość odżywcza

  • 386 Kalorie
  • 33,87g Węglowodany
  • 19,19g Tłuszcze
  • 19,90g Białka

Może ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz